Redno uživanje že majhnih količin predelanega mesa, sladkanih pijač in transmaščobnih kislin je povezano s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, ishemične srčne bolezni in kolorektalnega raka, so v novi študiji odkrili ameriški raziskovalci.
Prehranski strokovnjaki opozarjajo, da je vsakršna količina zaužitega predelanega mesa nevarna za zdravje. Tako so komentirali novo študijo, ki je raziskovala povezavo med prehrano in tveganjem za bolezni, vključno z rakom, sladkorno boleznijo tipa 2 in srčno-žilnimi boleznimi.
V študiji, objavljeni v reviji Nature Medicine, so raziskovalci odkrili še, da tveganje poleg predelanega mesa poveča tudi uživanje sladkanih pijač in industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin, poroča CNN.
Raziskovalci so analizirali podatke iz več kot 60 predhodnih študij, ki se ukvarjajo s povezavo med predelanim mesom, sladkanimi pijačami in transmaščobnimi kislinami v prehrani ter tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, kolorektalnega raka in ishemično srčno bolezen – slednja zmanjša dotok krvi v srce ter tako onemogoči dostavo kisika in hranil.
"Redno uživanje že majhnih količin predelanega mesa, sladkanih pijač in transmaščobnih kislin je povezano s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, ishemične srčne bolezni in kolorektalnega raka," je povedal glavni avtor študije, dr. Demewoz Haile, znanstveni raziskovalec na Inštitutu za zdravstvene metrike in evaluacijo v Seattlu.
Tveganje povečujejo že majhne količine
Po podatkih raziskave so imeli ljudje, ki so pojedli en hot dog na dan, 11 odstotkov večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in 7 odstotkov večje tveganje za razvoj kolorektalnega raka v primerjavi s tistimi, ki tega niso jedli.
Pitje približno 3,5 decilitra sladkane gazirane pijače na dan je bilo povezano z 8 odstotkov večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 in 2 odstotkoma večjim tveganjem za ishemično srčno bolezen.
"Ta raziskava je ponovno in v skladu s preteklimi dognanji pokazala, da je najbolje povsem opustiti ali čim bolj zmanjšati redno uživanje vsake od teh stvari – predelanega mesa, sladkanih pijač in industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin," je za CNN povedala dr. Nita Forouhi, vodja prehranske epidemiologije na Univerzi v Cambridgeu.
Kot je navedla, se je tveganje povečevalo sorazmerno s količino uživanja, pri predelanem mesu pa so podatki pokazali, da "varne količine ni".
Na prvi pogled se povečanje tveganja zdi majhno in lahko deluje, kot da je povezava šibka, je za CNN komentiral dr. Mingyang Song, izredni profesor klinične epidemiologije in prehrane na Harvard T.H. Chan School of Public Health. "A ko pogledamo dejanske podatke, so ti izjemno dosledni in presenetljivo močni – celo pri manjših količinah uživanja lahko vidimo povečano tveganje za bolezen," je poudaril.
Študije, vključene v analizo, so bile opazovalne narave, kar pomeni, da lahko pokažejo le povezavo med prehranskimi navadami in boleznijo – ne morejo pa dokazati, da je prav prehrana povzročila bolezen. Poleg tega so temeljile na spominu ljudi o tem, kaj jedo, kar pušča prostor za napake ali napačno poročanje, pa je medtem izpostavil dr. Gunter Kuhnle, profesor prehrane in živilskih znanosti na Univerzi v Readingu v Združenem kraljestvu.
Zakaj so predelano meso, sladke pijače in maščobe povezani z boleznimi
Obstaja več razlogov, zakaj bi bila ta živila lahko povezana z zdravstvenimi težavami. Sladkane pijače in predelano meso – denimo klobase, slanina, salame in burgerji – lahko povečajo vnetje, ki ima pomembno vlogo pri številnih kroničnih boleznih, je dejal Song.
Predelano meso je pogosto obdelano z nitriti, ki se v želodcu pretvorijo v kancerogene nitrozamine, je pojasnil Kuhnle. Težava sladkanih pijač je po njegovih besedah to, da so hiter vir velikih količin sladkorja. Ne samo da to lahko povzroči pridobivanje telesne teže, ampak vpliva tudi na presnovne poti, ki vplivajo na tveganje za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen.
Transmaščobne kisline, tako Kuhle, pa zmanjšujejo raven "dobrega" holesterola in povečujejo "slabega", kar dokazano poveča tveganje za nalaganje oblog v arterijah in srčno-žilne bolezni.
Upoštevati je treba tudi, da so ljudje, ki pogosteje jedo predelano meso, sladkane pijače in transmaščobe, pogosto izpostavljeni večjemu tveganju za bolezni tudi zaradi drugih življenjskih dejavnikov, npr. kajenja, pomanjkanja gibanja, pa tudi socialnih dejavnikov, kot so izobrazba in dohodek, kronični stres in omejen dostop do zdravstvene oskrbe.
Rešitev: raznolika in uravnotežena prehrana
Čeprav podatki ne morejo potrditi, da bo zmanjšanje uživanja teh živil in pijač neposredno povzročilo manjše tveganje za bolezni, vseeno kažejo, da je zmanjšanje dobra ideja, je za CNN še povedal Song.
Razumen pristop je po mnenju strokovnjakov torej ta, da sledimo raznoliki in uravnoteženi prehrani brez pretiravanja.
To pomeni, da bi morali ljudje, ki pijejo veliko sladkanih pijač, njihovo uživanje omejiti. Prav tako je smiselno zmanjšati količino predelanega mesa in se izogibati hidrogeniranim maščobam, kjer je to mogoče. "Cilj ne bi smela biti popolnost, temveč zdrav in razumen prehranski vzorec, ki pušča prostor za užitek," je dejal Kuhnle.
Dobra prehrana ni le stvar tega, čemu se izogibati. Pomembno je tudi, da zaužijemo dovolj kakovostnih hranil, pa je poudarila Forouhi. "Širše raziskave so pokazale, da so splošni prehranski vzorci, ki vključujejo več sadja in zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, oreščkov in fermentiranih mlečnih izdelkov, kot je jogurt, koristni za zdravje in dolgoživost."
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje